Med najpomembnejše kronično nenalezljive bolezni na našem območju se uvrščajo bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen, kronične pljučne bolezni in rak.
Omenjene bolezni zmanjšujejo kakovost življenja obolelih in so najpogostejši vzrok umrljivosti, zato je namen povezovanje aktivnosti vseh izvajalcev na področju
krepitve zdravja, zdravega življenjskega sloga in preventive kroničnih bolezni ter zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Dejavnike tveganja – to so nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, prekomerna telesna teža in debelost, kajenje, škodljivo pitje alkohola, stres – je potrebno
sistematično odkrivati in preprečevati, predvsem pa želimo pomagati vsem, da razvijejo zdrav življenjski slog in samozadovoljstvo.

Dan dogodka je izbran 7. 4. 2019, saj je tega dne tudi svetovni dan zdravja in želimo z aktivnostmi ozaveščanja prebivalstva
na zdrav življenjski slog tega dne še posebej le-to podkrepiti z osrednjim delom dogodka, to je s tekom zdravja.
V tem času se namreč poslavlja zimski čas, pričenjajo se aktivnosti na prostem in s tekom zdravja želimo spodbuditi gibanje na prostem,
rekreativni tek pa je zaradi svojih značilnosti dostopen široki množici ljudi, med katere prav gotovo sodi preprosta in zaradi tega tudi cenovno ugodna oprema.

Nekateri pač za pričetek gibanja potrebujejo določeno spodbudo!


Poslanstvo Zdravstvenega doma Maribor je tako prek ambulant družinske medicine, Centra za krepitev zdravja in drugih členov našega zavoda, motivirati paciente
in splošno populacijo nasploh, za krepitev zdravja prek izvajanja aktivnosti za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni.

Telesna aktivnost, tudi v obliki teka, je že dolga leta znana kot dejavnik,
ki pomembno prispeva k preprečevanju zgoraj omenjenih bolezni.


Spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema in ga s tem krepi, krepi tarčne organe (srce, možgani, ledvice), krepi imunski sistem in pomembno vpliva ne le
na preprečevanje nastanka oziroma na skrajšanje trajanja okužb, temveč tudi na boljši imunski suport v smislu preprečevanja nastanka rakastih obolenj.

Krepi delovanje črevesnega delovanja, peristaltike, in tako izboljšuje prebavo. Krepi dihalni sistem in spodbuja vzorce pravilnega dihanja, ki nenazadnje
vplivajo tudi na usklajeno delovanje centralnega živčnega sistema, hormonskega sistema in ponovno imunskega in srčno-žilnega sistema.

Start Lekov otroški tek: 9.30
Start teka specializant in teka specialist: 10.00
Start in cilj: Glavni trg Maribor
Startnina: 6,00 EUR
Startnina – otroških tekov: brezplačno

PREVZEM ŠTARTNIH ŠTEVILK:

petek, 5. 4. 2019
med 14.00 in 18.00 v pritličju fizikalno-rehabilitacijske medicine, Ulica talcev 5, Maribor

nedelja, 7.4. 2019
od 8.00 do 9.15 Lekov otroški tek in
od 8.00 do 9:45 glavni teki na prizorišču teka, Glavni trg, MariborSpremenjene trase avtobusnih linij mestnega prometa

Obveščamo vas, da bo zaradi izvedbe tekaške prireditve z naslovom »Tek zdravja« dne 7.4.2019 moten prevoz v javnem mestnem avtobusnem prometu v Mariboru.
Dne 7.4.2019 bodo zaradi zapor na Koroški cesti med 9.00 in 12.00 spremenjene trase avtobusnih linij mestnega prometa št. 3,7,12,15 in 18.

V smeri iz centra mesta bodo linije potekale po naslednjih trasah:


Linija št. 12: po ustaljeni trasi do Glavnega trga, nato Titova cesta–Prešernova ulica–Razlagova ulica–Krekova ulica–Strossmayerjeva ulica in naprej po ustaljeni trasi.
Linija št. 15: po ustaljeni trasi do Glavnega trga, nato Titova cesta–Prešernova ulica–Razlagova ulica–Krekova ulica–Strossmayerjeva ulica–Gosposvetska cestain naprej po ustaljeni trasi.
Linija št. 18: po ustaljeni trasi do Gosposvetske ceste, nato Strossmayerjeva ulica–Mladinska ulica–Maistrova ulica–Cankarjeva ulica–Partizanska cesta–Titova cesta–Ulica heroja Bračiča–Ulica slovenske osvoboditve–Ulica kneza Koclja–Glavni trg in naprej po ustaljeni trasi.

V smeri centra mesta bodo linije potekale po naslednjih trasah:


Linija št. 3: po ustaljeni trasi do Gosposvetske ceste, nato Strossmayerjeva ulica–Mladinska ulica–Maistrova ulica–Cankarjeva ulica–Partizanska cesta–Mlinska ulica.
Linija št. 7: po ustaljeni trasi do Gosposvetske ceste, nato Strossmayerjeva ulica–Mladinska ulica–Maistrova ulica–Cankarjeva ulica–Partizanska cesta–Titova cesta–Ulica kneza Koclja–Glavni trg in naprej po ustaljeni trasi.
Linija št. 15: po ustaljeni trasi do Gosposvetske ceste, nato Strossmayerjeva ulica–Mladinska ulica–Maistrova ulica–Cankarjeva ulica–Partizanska cesta–Titova cesta–Ulica kneza Koclja–Glavni trg in naprej po ustaljeni trasi.


Zaradi popolne zapore Starega mostu med 9.55 in 10.05 bodo vse linije, ki potekajo čez ta most, imele manjše zamude.

Potnike naprošamo za razumevanje in potrpežljivost. Želimo vam prijetno vožnjo!